Субота, липня 27, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Практика

Теорія та практика Великого Університету

ВІД РЕДАКЦІЇ. На Вченій раді від 28 березня 2018 року затвердили нове положення про проведення практики студентів відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Кафедра економічної теорії та економічних методів управління згідно з цим внесла зміни до свого навчального плану. Про особливості практики на економічному факультеті нам розповів керівник практики доц. Олександр Володимирович ДМИТРЕНКО:

— Цього року педагогічна практика проходила в університеті, адже ми готуємо викладачів економічних дисциплін. Раніше в дипломах стояла спеціальність «Економіст і фінансовий менеджер», але зараз відбулися зміни і фінансового менеджера уже не вказують. Протягом 20-ти років мали фінансово-банківську практику. Студенти проходили її навіть у Національному банку України. Тоді найчастіше співпрацювали з «ПриватБанком» та «Райффайзен Банк Аваль». Уже рік фінансово-банківська справа замінена практикою на кафедрах. Заняття проходять під моїм наглядом або допомагають керівники дипломів. Раніше в технікумах також проводили заняття. На 3 курсі існує виробнича практика на підприємствах усіх форм власності. На 4 курсі студенти вивчають організацію навчального процесу. А на 5 разом з керівниками практики визначають теми і терміни пробних і залікових семінарських занять; тему, за якою необхідно готувати текст навчальної лекції; завдання для письмових контрольних робіт; методичний та інформаційний матеріал для ТСО тощо. Раніше університет мав бази практики для студентів-економістів. Але тепер їх немає, тому потрібно самостійно шукати місце. Перед початком навчання проводимо установчу конференцію з завідувачем кафедри, де студенти звітують про свою роботу. Практика зазвичай триває півтора місяці».

Група ЕЕ-41 поділилася своїми враженнями від цьогорічної практики. У групі налічується 18 осіб, старостою є Катерина Подорожня. Відповідальна за практику була Ольга Володимирівна Меленцова.

Дмитро Рябовол: «Я проходив практику в компанії ТОВ «Троянда-Харків», яка займається дистриб’юцією морозива, зокрема співпрацює з маркою «Рудь». Були й доволі стандартні процедури – ознайомлення з технікою безпеки, внутрішньою документацією, історією підприємства. Мені провели цікаву екскурсію підприємством, розказали про обов’язки окремих працівників, адже це робота з розподілення товару на мобільні точки. Я запропонував певні інноваційні інструменти, аби оптимізувати роботу торгових представників. На практиці сподобалося, було цікаво. У майбутньому хотів би працював у якійсь приватній компанії».

Мілітон Оганесян: «Я самостійно знаходив місце практики. Обрав «ПриватБанк». Це була «Онлайн-практика», в якій я зареєструвався та виконував тести, певні  завдання мали як теоретичне, так і практичне спрямування».

Дарія Вихватіна: «Проходила практику в фірмі, яка займається кондиціонерами. Допомагала бухгалтерові з документацією, стежила, як вона працює. Мені сподобалося на цьому підприємстві, але я поки ще не вирішила, де саме хочу працювати».

Практика допомагає студентам розвивати критичне мислення, щоб випрацювати інформаційні фільтри. Адже в майбутньому жодна техніка не зможе виконувати творчу роботу, тому потрібно зараз навчатися правильно працювати з інформацією.

Карина БОНДАР.