П'ятниця, липня 26, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нам надійшли листи!

Відновити справедливість

Знаменитому харків'янину, випускнику медичного факультету Імператорського Харківського університету, вченому і самовідданому медику Владиславу Андрійовичу Франковському в 2019 р. виповнилося 200 років від дня народження. У 1840 р. В. А. Франковський закінчив медичний факультет Харківського університету зі званням «лікар» і залишився в університеті, спочатку ординатором факультетських клінік, а потім лікарем своєкоштних студентів. У 1847 р. очолив тимчасовий госпіталь для хворих на холеру, а в 1849 завідував тимчасовим госпіталем для хворих на цингу; у Кримську війну (1853-1856 рр.) лікував поранених солдатів. У 1879 р. його нагородили знаком Червоного Хреста за безкорисливу допомогу пораненим під час Російсько-Турецької війни (1877-1878 рр.). Активну роль відіграв Франковський в діяльності Харківського благодійного товариства, за що був удостоєний звання його почесного члена. З 1851 до 1856 лікар за власний рахунок надавав медичну допомогу понад двом тисячам харків’ян, а з 1857 по 1859 виконував обов'язки лікаря Харківського дитячого притулку, де безплатно лікував дітей. У 1860 році, коли професор Харківського університету Вільгельм Федорович Грубе вирішив створити співтовариство для медиків Харкова, Франковський одним із перших підтримав ідею та увійшов до трійки авторів статуту майбутнього Харківського медичного товариства. П'ять термінів поспіль Франковський переобирався на посаду гласного Харківської міської думи. Свою посаду він широко використовував для налагодження охорони здоров'я харків’ян. Зокрема, завдяки його зусиллям в 1878 р. відкрили першу в Харкові дитячу лікарню. Щира любов до Харкова і харків'янам не залишилася без відповіді - в 1892 році йому присвоїли звання почесного громадянина міста.

Високо цінував вклад свого видатного випускника і медичний факультет Харківського університету. У 1886 р. проф. В. Г. Лашкевич виніс на рада університету пропозицію присудити В. А. Франковському звання Почесного члена університету. Однак, незважаючи на повну і одноголосну підтримку членів ради Харківського університету (в число яких увійшли професори В. Ф. Грубе і Л. Л. Гіршман), пропозиція професора Лашкевича наштовхнулося на несподівану перешкоду: чутки про те, що в 1863 році Франковський підтримав Польське повстання і дав повстанцям гроші, привели до того, що попечитель навчального округу М. П. Воронцов-Вельямінов зупинив клопотання і не дозволив присудити Франковському звання почесного члена університету. На несправедливість такого рішення ще на початку XX століття звернув увагу видатний історик Харкова, проф. М. Ф. Сумцов: «...Франковський і через півстоліття гуманного праці не міг увійти в рідний Харківський університет, як почесний його член» - писав він. Сьогодні питання про присудження Владиславу Андрійовичу Франковському звання Почесного члена знову стало актуальним.

Проф. І. БЕЛОЗЬОРОВ, декан медичного факультету, І. ЖУРАВЛЬОВА, директор ЦНБ, М. КИРИЧЕНКО, співробітник кафедри загальної та клінічної патології та кафедри клінічної неврології, психіатрії та наркології.

Перемоги!

Восени 2019 р. на рахунок Каразінського університету вдруге надійшли кошти від Єврофьюжн за підготовку на фізико-технічному фахівців у галузі фізики плазми та керованого термоядерного синтезу на загальну суму 11 760 євро. Торік надійшло 7360 євро, які витрачено на відрядження студентів і аспірантів для участі в конференціях і школах за межами України, про що  звітували раніше. Ця полія відбувається за активної участі завідувача кафедри прикладної фізики та фізики плазми проф.  І.Є Гаркуші.   І  це – безпрецедентна подія: Брюссель платить Україні за підготовку кадрів, не вимагаючи нічого взамін, зокрема, аби ці кадри їхали з України до інших країн Європи.

Проф. І. ГІРКА, член-кореспондент НАН України, в.о. директора Інституту фізики.

Благодійний Фонд

фізтехівців та його  шанувальників прозвітував про свою діяльність у 2019 р.  
Як ми Вам уже розповідали,  "Благодійний Фонд Випускників Фізико-Технічного Факультету Харківського Університету" існує вже понад п’ять років. За цей час десятки випускників фізтеху по всьому світу долучились до благодійних програм,  спрямованих на розвиток матеріально-технічної бази факультету, енергозбереження, підтримку студентів факультету та обдарованих старшокласників, розширення набору на фізтех.  100% пожертвувань йдуть на досягнення статутних цілей. Сумарні пожертвування за 2019 рік склали 347 280.00 грн.
За минулий 2019 Фонд придбав дві мікрохвильові печі до лаунжа, аби студенти встигали підігріти свої бутерброди в обідню перерву, чотири сушарки для рук в туалетах навчального корпусу,  двічі заправлено картридж у принтері бібліотеки ФТФ, штори ПВХ до актового залу ФТФ. Проведено капітальний ремонт к. 302 гуртожитку № 6, відремонтовано доріжку, що веде від селища П’ятихатки до корпусу ФТФ. Сім місяців професійний програміст займався поширенням рекламних матеріалів про ФТФ у соціальних мережах, чотири рази було розміщено рекламні оголошення про ФТФ у районній газеті Кіровоградської області, виготовлено ручки, блокноти, календарі з логотипом ФТФ для поширення серед учасників олімпіад і турнірів юних фізиків, а також раціоналізаторів і винахідників.
За підтримки канадської благодійної організації Kohorta придбано приладдя для кабінетів фізики чотирьох шкіл: ХФМЛ № 27, ліцею №1 імені Івана Франка м. Дрогобич,  спеціалізованої школи № 62 м. Харків, Нижньотеплівської ЗОШ Станично-Луганського району Луганської області, Авдіївської ЗОШ № 7 Авдіївської міської ради Донецької області.
Виготовлено та встановлено на корпусі ФТФ пам’ятний знак випускнику ФТФ 1985 року Ігорю Толмачову, який загинув від вибуху під час мирної ходи 22.02.2015 р.
Сплачено (протягом року) благодійну стипендію трьом студентам фізтеху з числа соціально незахищених категорій.  Висновок нашої діяльності дуже позитивний: Фонд за підтримки випускників працює на те, щоб ФТФ був найкращим місцем для навчання і роботи. Віримо, що випускники фізтеху продовжать нас підтримувати і в наступному році.

Проф. І. ГІРКА, член-кореспондент НАН України, в.о. директора Інституту фізики.