Субота, липня 27, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У нашому серці!

Виповнилося 14 серпня Валерію Дмитровичу ОРЛОВУ... Сьогодні ми б мали разом з ним відзначати славний ювілей... Наш, університетський, крупний учений, якого виплекав Харківський університет. Найсвітліша університетська ЛЮДИНА з великої літери. Та, на жаль, Бог забирає найкращих: у 2017 році обірвалося життя, надзвичайного життєлюба, щедрого, людяного з відмінним почуттям гумору і талантом збирати навколо себе таких саме непересічних і талановитих людей. Валерій Дмитрович Орлов – творець харківської школи гетероциклічної хімії, декан-організатор, неповторний завідувач кафедри, керівник із таким науковим авторитетом, який навчав не лише хімії, а й життєвим принципам, принципам відносин з людьми, наукової та людської етики.


У кожному із тих, кого він навчав, хто виріс у крупних і не зовсім таким, його учнів, у серці зберіглася частинка душі Валерія Дмитровича. І вони несуть все краще вже своїм учням. Нагадаємо: на хімічному відкрито іменну аудиторію імені проф. В.Д.Орлова. Пам’яті Валерія Дмитровича присвячено спеціальний номер журналу «Chemistry of Heterocyclic Compounds», редакторами якого випала честь бути, вихованцям Валерія Дмитровича професорам Сергію Десенку і члену-кореспонденту НАНУ Валентину Чебанову. А у м. Львові з 21 по 22 вересня в рамках Всеукраїнської конференції наукових дослідників відбудеться Всеукраїнський симпозіум з органічної та медичної хімії присвячений 80-річчю професору Валерію Дмитровичу Орлову. Світла пам’ять!

О.ДЕУС.